Orfű-Kovácsszénája kerékpárút

Kerékpárút terv bemutatása

 

 

Orfű-Kovácsszénája kerékpárút

Az Orfű-Tekeres és Kovácsszénája közötti kerékpárútra 1993-ban készült az első terv, ennek megvalósítása akkor a földprivatizációk miatt meghiúsult, mert a tervezett nyomvonal magánterületté vált. Az érintett önkormányzatok azonban nem tettek le az összekötés megvalósításáról, Orfű-Tekeres főutcájának folytatásaként 2004-ben kerékpárút épült Kovácsszénája irányába. 2012-ben, pedig – élve a Dél-Dunántúli Operatív Program adta lehetőséggel – pályáznak a hiányzó 1,5 km szakasz megépítésére.

 

Folytatása következik!

 

A pályázat lebonyolításáért felelős Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. a kerékpárút terveit eljuttatta a helyi és országos kerékpáros szervezeteknek (Magyar Kerékpárosklub, Pécsi Túrakerékpáros Klub) és  egy nemrég lezajlott tervegyeztető tárgyaláson lehetőséget adtak a terv bringás szempontok szerinti értékelésére.

 

A kerékpáros szervezetek képviselői a nemrég megépült Pécs-Orfű kerékpárút példája nyomán kifogásolták a kerékpárút melletti védőkorlátok elhelyezését a balesetveszély miatt. Mivel a szabvány előírja ezek meglétét, javasolták, hogy a korlát legyen az úttól távolabb és legyen rajza fényvisszaverő csík. (Ennek a hiányát ki lehet próbálni sötétben Remeterétről Orfű felé ereszkedve…)

 

A másik probléma – sajnos a hazai gyakorlat ezt mutatja – hogy a gépjárműforgalmat távol tartani hivatott oszlopokat általában kidöntik (ld. Bóly-Villány kp. út). Itt a megoldás egy járdasziget-szerű kialakítás lehet. Ennek a kérdésnek a felvetését az is indokolja, hogy közúton húsz km-es kerülővel lehet az egyik településről a másikra eljutni, tehát igen nagy lesz a kísértés, hogy autóval ráhajtsanak a kerékpárútra. Ez pedig a burkolat tönkremenetelét fogja eredményezni, mert az nem közúti terhelésre van méretezve.

 

Áttekintő térképek a pályázati anyagból (köszönet Sztanics Gábornak!)

 

A fenti részletkérdésektől eltekintve a terv – a Viaprodukt Kft munkája – egy igazi élménykerékpárút létesítését ígéri. A tervezett szakasz a Herman Ottó és a Kovácsszénájai tó mellett halad gyönyörű környezetben. A nyomvonalválasztás optimális, erre az a garancia, hogy ezen az útvonalon jelenleg is nagyon sokan bicikliznek a két település közötti (időnként saras) földúton. A tó partján haladó kerékpárút magassági vonalvezetése pedig még kedvezőbb is lesz, mint a jelenleg használatos földúté. A most tervezett szakasz megépítésével kerékpárút hálózat köti majd össze Pécs – Orfű – Tekeres – Kovácsszénája településeket és ezt lehet még folytatni is Magyarhertelend felé!

 

Ezen az úton most is gyakran bicikliznek

 

Kék vonal jelöli a tervezett szakaszt, a vége csatlakozik a korábban megépült kerékpárúthoz

 

 

A tervezett szakaszon geodéziai munkákat végeztek (2012. április)

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük